Olej spożywczy - zutylizuj go bezpiecznie i mądrze

Olej spożywczy towarzyszy nam na każdym kroku, jest on niezwykle istotnym elementem w kuchni każdego z nas. Dlatego niezwykle ważną kwestią jest jego odpowiednia i sprawna utylizacja. Problem ten dotyczy przede wszystkim pracowników branży gastronomicznej, gdzie dzienne zużycie oleju liczy się nawet w tysiącach litrów. 

Olej spożywczy - stały element w przyrządzaniu większości posiłków

W kuchni używamy olejów różnego typu - może to być zarówno tradycyjny olej roślinny, jak i oliwa z oliwek. Niezależnie od typu tłuszczu przez nas używanego warto zadbać o to, żeby się go odpowiednio pozbyć. Największy problem mają pracownicy lokali gastronomicznych, gdzie smaży się na głębokim tłuszczu. Przygotowanie frytek pochłania ogromne ilości oleju. Niestety wielu właścicieli punktów typu McDonald nie wie w jaki sposób skutecznie utylizować zużyty olej spożywczy.  W następnym akapicie dowiecie się w jaki sposób bezpiecznie i tanio pozbyć się tego problematycznego produktu.

Jak przeprowadzić utylizację oleju? Jak tego nie robić?

Proces utylizacji oleju wydaje się nie być skomplikowaną sprawą. Niestety właściciele lokali gastronomicznych popełniają bardzo wiele błędów. Najpoważniejszym z nich jest wylewanie zużytego płynu do toalety lub do zlewu. Niesie to za sobą zgubne konsekwencje. Olej spożywczy po ostygnięciu staje się bardzo twardy. Z łatwością doprowadza to do zapchania rur, a nawet ich rozszczelnienia - co może związać się z koniecznością wymiany instalacji. Zużyty olej definitywnie powinniśmy wlać do miseczki lub dużego wiadra (wszystko zależy od ilości), następnie całość wrzucamy do kubła z napisem "odpady zmieszane". Brzmi banalnie prawda? Tak, jeśli zamierzamy zutylizować olej zużyty w pojedynczym gospodarstwie domowym. Jeśli jesteśmy właścicielami restauracji lub mamy umowę franczyzy z siecią McDonald to ilość oleju jest zbyt duża, żeby poddać go tego rodzaju utylizacji. Powinniśmy się skontaktować z firmą, która zajmuje się profesjonalnym odbiorem oleju. Na polskim rynku możemy znaleźć bardzo wiele tego typu przedsiębiorstw. Koszty nie powinny obciążyć zbytnio finansów naszej knajpy - zaczynają się już nawet od kilkudziesięciu złotych miesięcznie. Jest to więc bardzo mało nawet w skali całego roku. Warto ponieść ten wydatek.

logo-trafin-oil

Warto zaufać profesjonalistom

Zapewne wielu restauratorów nie zdaje sobie sprawy z tego, że firma utylizacyjna oprócz odebrania od nas oleju może dostarczyć nam nowy, świeży olej. Olej dostarczany przez tego typu firmy z reguły jest produktem dość wysokiej jakości, a zyskujemy go po okazyjnej cenie. Niezwykle istotnym faktem jest to, że olej może być poddawany recyklingowi przez te firmy. Dzięki temu może zostać użyty ponownie w rozmaitych celach. Najpopularniejszym z nich jest zastosowanie go przez rafinerię do produkcji biopaliw. Są one znakomitą i o wiele bardziej ekologiczną alternatywą dla paliw tradycyjnych, które niszczą środowisko naturalne, a co za tym idzie nasze zdrowie. Podsumowując - warto zaufać profesjonalnym firmom odbierającym olej, bowiem dokładamy swoją "cegiełkę" do ochrony naszej planety.