Mieszanka Bombay Masala

Przyprawy to jeden ze znaków rozpoznawczych Indii. W tym kraju mieszanki są niezwykle ciekawe i nietypowe dla Europejczyków, gdyż łączą wiele przypraw, a także nadają potrawom niepowtarzalny smak pełen różnych nut. Bardzo ciekawa mieszanka to Bombay Masala, która pochodzi ze środkowo-zachodniej części kraju, gdzie mieści się miasto Bombaj.

Bombay Masala – z czego się składa?

Na sam początek warto zrozumieć nazwę tej mieszanki przypraw pochodzącej z Indii. W tamtejszym języku słowo "masala" oznacza właśnie mieszankę z tego powodu wszystkie indyjskie mieszanki przypraw mają właśnie to słowo w swej nazwie. Nazwa Bombaj Masala wskazuje więc na to, że jest to mieszanka przypraw powiązana z Bombajem. Jest to mieszanka typowa dla kuchni wedyjskiej, czyli kultury, która obecna jest własnie w tamtym regionie. Mieszanka ta jest lekko pikantna, dzięki zastosowaniu pieprzu oraz pieprzu cayenne i papryki słodkiej wraz z czosnkiem granulowanym. Ponadto przyprawy te nadają głębokiego aromatu potrawom, dzięki zastosowaniu dużej ilości przypraw korzennych takich jak cynamon, imbir, gała muszkatołowa czy też kardamon. Skład uzupełnia kolendra, kozieradka, sól, goździki, ziele angielskie, sezam oraz słonecznik.

W Indiach tworzy się również bardzo ciekawą "niebieską herbatę". Dzieje się tak ponieważ rośnie tam roślina nazywaną klitorią ternateńską, a jej wysuszone kwiaty służą do stworzenia aromatycznej i pięknie wyglądającej Butterfly Pea Tea, o której więcej dowiedzieć sie można na stronie https://blueberryroasters.pl/pl/blog/niebieska-herbata-szturmem-podbija-internet-czym-jest-butterfly-pea-tea-1619536466.html. Po informacje o róznej tematyce warto również zajrzeć na portal http://fit4u.com.pl/.