Ciężko nie zgodzić się z tym, że płyn do naczyń do jeden z detergentów, z których korzystamy praktycznie każdego dnia. Dzięki niemu, z łatwością pozbywamy się wszelkich zabrudzeń i resztek jedzenia z naszych sztućców naczyń i garnków. Istnieje wiele aspektów, którymi powinniśmy się kierować podczas wyboru tego typu produktów, dlatego warto wspomnieć przynajmniej o tych najważniejszych.

W jaki sposób wybrać skuteczny i bezpieczny płyn do naczyń?

Szeroki wybór, duża różnorodność

Łatwo zauważyć, że płyn do naczyń to typ detergentu, który może być bardzo zróżnicowany. Wybór konkretnego produktu może bowiem zależeć od naszego budżetu, ale też gustu względem zapachu oraz koloru. Co więcej, możemy także wykonać samemu płyn do mycia naczyń, albo też zrobić swoje własne domowe tabletki do zmywarki. Jako najważniejsze parametry w wypadku środków do czyszczenia naczyń, jawią się np.: rodzaje opakowania, stężenie oraz typ substancji czyszczących, bezpieczeństwo stosowania i sposób dozowania.

Chemia gospodarcza tego typu może być zastosowana do wielu czynności. Nie będzie ona skuteczna tylko w wypadku usuwania zabrudzeń z naszych naczyń, sztućców i garnków, ale też poradzi sobie chociażby z czyszczeniem plam na ubraniach, usuwaniem przebarwień na ogrodowych meblach, myciem podłóg, przy praniu ręcznym oraz przy czyszczeniu biżuterii.

Płyn do naczyń, który nie powoduje uczuleń

Jako, że celem płynów do mycia naczyń jest pozbywanie się uporczywych zabrudzeń, ich skład bardzo często zawiera dość silne chemiczne detergenty. Ich działanie, nie tylko może podrażnić nasze oczy, zniszczyć paznokcie oraz skórę dłoni, ale także doprowadzić do silnych alergicznych reakcji i to bez względu na stężenie obecnego alergenu. Co więcej, nawet lanolina może prowadzić do uczulenia, a jest ona elementarnym składnikiem, który ma chronić nasze dłonie.

Jeśli należymy do grupy osób, które są wrażliwe na różne zapachy, warto sięgać po te płyny, które są bezzapachowe. Są one wolne chociażby od aloesu, który to właśnie powinien uatrakcyjniać aromat produktu. Jeśli jesteśmy uczuleni na konkretną substancję wystarczy, że będzie unikać płynów, które zawierają je składzie.

Niestety, nie należy to do najprostszych zadań, stąd alergicy powinni stosować płyny do naczyń, które są w pełni ekologiczne, czyli w całkowicie wolne od uczulających substancji. Dodatkowo, zawsze możemy wykonać też własny, domowy płyn do mycia naczyń! W takim wypadku, przydatne okażą się różnego produkty – np. ocet, cytryna, soda oczyszczona, płatki mydlane, czy też orzechy ekologiczne. Z ich wykorzystaniem, będziemy mogli stworzyć bezpieczny, naturalny, a jednocześnie bardzo skuteczny płyn do naczyń.

Odczyn płynu do mycia naczyń

Musimy wiedzieć o tym, że płyn do naczyń ma kwaśny odczyn, a w związku z tym, nie warto myć nim garnków emaliowanych, a także wszystkich powierzchni, które są bardzo wrażliwe na działanie kwasów. Co więcej, wszelkie drewniane naczynia, deski i sztućce, także nie powinny być czyszczone tradycyjnymi detergentami, ponieważ to znacznie przyspiesza proces ich niszczenia.

Spotkamy się też z pewnymi ofertami niektórych producentów, w których spotkamy płyny do naczyń, gdzie odczyn pH, będzie zbliżony do tego, jaki przejawia nasza skóra dłoni. Dzięki takiemu produktowi, z łatwością pozbędziemy się wszelkich zabrudzeń, a jednocześnie będzie on bezpieczny dla naszych rąk.

Najlepszy płyn do mycia naczyń, czyli jaki?

Pamiętajmy, że najlepszy płyn do mycia naczyń to nie tylko taki, który dobrze się pieni, doskonale radzi sobie z tłuszczem i zabrudzeniami regulując też twardość wody. Bardzo ważne jest też to, aby był on bezpieczny dla jego użytkownika. W wielu wypadkach, opłaca się odpuścić czyszczące właściwości, stawiając na takie produkty, których skład chemiczny jest o wiele krótszy.

Jeśli nie znajdujemy się w gronie alergików, natomiast używamy rękawiczek podczas mycia naczyń, możemy skorzystać ze środków czyszczących, które mają nieco ostrzejsze działanie, natomiast musimy pamiętać, aby bardzo dokładnie opłukać naczynia wodą z resztek detergentu. Wówczas, nie istnieje żadna obawa o to, że szkodliwe substancje pojawią się w naszym jedzeniu.