Jak zadbać o idealny smak kawy mielonej z ekspresu?

Miłośnicy kawy często poszukują sprawdzonych metod pozwalających na uzyskanie lepszego smaku i aromatu ulubionej kawy mielonej. Jak się okazuje, na wynik końcowy wpływa ogromna liczba czynników. Wybór kawy, urządzenia stosowane w przygotowaniu oraz oczywiście sam ekspres. Często pomijanym gadżetem jest** dystrybutor kawy. To właśnie jemu poświęcimy nieco więcej czasu, gdyż jako niepozorne akcesorium, ma niebagatelny wpływa na smak końcowy.**
Jedną z podstawowych kwestii jest odpowiedź na pytanie, jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Tutaj wiele zależy oczywiście od naszych indywidualnych preferencji oraz kubków smakowych. Wielu kawoszy wybiera właśnie kawę ziarnistą, by następnie, samodzielnie zmielić ją przy pomocy młynka. Oczywiście możemy również kupić uprzednio zmieloną kawę. Jeśli sięgamy po kawy dobre gatunkowo, nie powinniśmy zaobserwować różnicy w smaku. Znacznie większy wpływ ma natomiast odpowiednie przygotowanie kawy w ekspresie. Tu z pomocą przychodzi nam wspomniany dystrybutor.
Jak przygotować kawę mieloną w ekspresie?
Dokładnie zmieloną kawę należy oczywiście wsypać do portafiltra, w którym zachodzi proces ekstrakcji. Nierównomiernie ułożona kawa może mieć negatywny wpływ na walory smakowe. Częstym problemem jest brak powtarzalności w smaku. Mimo tej samej kawy, jedna porcja okazuje się znacznie silniejsza i mocniejsza od drugiej. Aby wyeliminować ten irytujący problem, możemy wykorzystać dystrybutor do kawy. To niewielkie, okrągłe urządzenie wykorzystywane przez palarnie kawy. W opinii wielu baristów, jest ono niezbędne do uzyskania nienagannego smaku.
Jak zatem wyglądają prawidłowe przygotowania kawy w ekspresie? Po wsypaniu proszku do portafiltra umieszczamy w nim dystrybutor i delikatnie uciskamy w celu lepszego ubicia. Następnie zakręcamy nim by uzyskać idealne, równomierne rozłożenie proszku bez żadnych grudek. Kolejnym, bardzo istotnym akcesorium jest tamper, którego używamy na samym końcu w celu dokładnego i precyzyjnego ubicia proszku w portafiltrze. To wszystko! Teraz możemy uruchomić ekspres, by już za kilka minut cieszyć się wspaniałym aromatem i nienagannym smakiem kawy.
Dlaczego dystrybutor kawy jest tak ważny?
Bez tego urządzenia, bardzo trudno jest zadbać o równomierne rozłożenie proszku w portafiltrze. Często tworzą się grudki, które uniemożliwiają jednolite ubicie proszku. To sprawia, że w procesie ekstrakcji możemy uzyskać nieco mocniejszą lub słabszą kawę. Każda porcja może się minimalnie różnić, na co zwrócą uwagę wyczuleni smakosze. Tymczasem, dystrybutor do kawy sprawia, że kawa jest idealna w smaku za każdym razem. Za sprawą tego gadżetu poprawiamy zatem walory smakowe, ale wpływamy również na ich powtarzalność.
Jak wybrać właściwy dystrybutor?
Pierwszym krokiem jest sprawdzenie parametrów naszego ekspresu. Musimy sprawdzić, jaką średnicę posiada nasz portafilter. Następnie, dopieramy pasujący dystrybutor. Takie akcesoria często dostarczają nam również producenci ekspresu. Zważając, że osób szczególnie wyczulonych na punkcie smaku kawy nie brakuje, internetowy sklep kawa może nam zaproponować bardzo szeroki asortyment akcesoriów przydatnych do zaparzenia idealnej napoju.
Podsumowując, właściwy wybór kawy to połowa sukcesu. Nawet kawa najlepsza wymaga odpowiedniej pieczołowitości w procesie parzenia. Na finalny rezultat ogromny wpływ mają stosowane przez nas akcesoria, takie jak: młynek, dystrybutor do kawy oraz tamper. Szczególny nacisk kładziemy na drugie z wymienionych urządzeń. Przez wielu kawoszy dystrybutor jest pomijany, a zdecydowanie warto korzystać z jego nieocenionego wsparcia by uzyskać lepszy smak kawy.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski