Co warto wiedzieć o pszenicy ozimej

Pszenica ozima nazywana również przez Rolników pszenicą zimową jest jednym z najważniejszych i najczęściej uprawianych zbóż na całym świecie. Ze względu na swoje cechy użytkowe wykorzystywana jest powszechnie w przemyśle spożywczym, głównie do celów przemiałowych oraz jest cennym surowcem do produkcji pasz dla wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich
Charakterystyka pszenicy ozimej
Pszenica ozima, której szeroki wybór odmian znajdziesz tu: https://osadkowski.pl/material-siewny/pszenica-ozima--c-001144, wysiewana jest w okresie jesiennym. Optymalny, agrotechniczny termin siewu jest zróżnicowany regionalnie i rozpoczyna się około 15 września na Warmii, Mazurach i na Podlasiu, natomiast kończy się praktycznie wraz z nastaniem pierwszych mrozów w zachodniej Polsce. Pszenica ozima bardzo dobrze znosi opóźniony siew, dlatego też jest powszechnie wybierana po przedplonach późno schodzących z pola, takich jak burak cukrowy i kukurydza z przeznaczeniem na ziarno.
Pszenica ozima jest średnio wymagająca w stosunku do stanowiska glebowego, jednak trzeba zaznaczyć, że wyżej plonuje na lepszych glebach. Gatunek ten jest również tolerancyjny na niskie temperatury oraz okresowo występujących niedobór wody. Cechy te między innymi sprawiają, że plonuje wyżej od innych gatunków zbóż ozimych i jarych. To właśnie wysoka plenność tego gatunku sprawia, że jest on często wybierany przez rolników.
Wykorzystanie ziarna pszenicy ozimej
Ziarno pszenicy ozimej ma wiele zastosowań. Przede wszystkim jest uprawiana jako komponent do produkcji pasz treściowych dla zwierząt gospodarskich oraz jako surowiec dla przemysłu spożywczego.
Z ziaren pszenicy wytwarza się mąkę, która jest podstawowym składnikiem wielu potraw i produktów piekarniczych. Pod kątem możliwości wykorzystania odmian pszenicy ozimej do celów przemiałowych (produkcji mąki) COBORU wprowadziło klasyfikację, która obejmuje poniższe klasy jakościowe
- E pszenica elitarna charakteryzuje się najwyższymi wartościami technologicznymi, zapewniającymi uzyskanie wysokiej jakości mąki i pieczywa
- A pszenica jakościowa ma nieco niższą zawartością białka i glutenu niż pszenica elitarna, ale nadal umożliwia uzyskanie wysokiej jakości mąki i pieczywa
- B pszenica chlebowa o najniższej zawartością białka i glutenu spośród pszenicy wykorzystywanych powszechnie w celach przemiałowych. Odmiany te są wykorzystywane do produkcji pieczywa zwykłego
- C/K — pszenica na ciastka ziarno dedykowane do produkcji mąki do wypieku ciastek, ziarno może być wykorzystywane również do produkcji słodu wykorzystywanego w browarnictwie.
Od czego zależy powodzenie uprawy pszenicy ozimej?
Na sukces uprawy składa się wiele czynników, zależnych i niezależnych od Rolnika, które wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój uprawy. Zdecydowanie najważniejszy wpływa na uzyskanie zadowalających plonów ma przebieg pogody, a zwłaszcza rozkład opadów.
Zdecydowanie warto skupić się na elementach, na które zależą od pracy człowieka i jego wyborów. Ich lista jest dość długa, a najważniejsze to:
- Dobór odmian — zaawansowane prace hodowlane pozwoliły na uzyskanie wielu odmian pszenicy ozimej różniące się cechami użytkowymi oraz profilem zdrowotności. W przypadku wyboru odmiany warto kierować się w pierwszej kolejności wymaganiami glebowymi, a dopiero później potencjałem plonowania. Wynika to z faktu, że odmiany o bardzo wysokim genetycznym potencjale plonowania, mają też wysokie wymagania względem siedliska glebowego.
- Zaprawianie materiału siewnego — w przypadku wybory kwalifikowanego materiału siewnego jest on profesjonalnie zaprawiony przez centrale nasienne. Bezwzględnie należy zaprawiać również nasiona pszenicy ozimej pochodzące z własnego rozmnożenia. Zaprawianie daje możliwość ochrony ziarniaka od momentu umieszczenia w glebie. Należy podkreślić, że to właśnie gleba jest największym rezerwuarem grzybów patogenicznych dla zbóż, które szybko atakują kiełkujące i wschodzące siewki.
- Ochrona herbicydowa — eliminacja chwastów jedno i dwuliściennych, w miarę możliwości powinna być przeprowadzona w okresie jesiennym. Z różnych przyczyn zabiegi w tym czasie nie są wykonywane i przenoszone na wiosnę. Wówczas wiosną należy możliwie szybko i skutecznie wyeliminować szerokie spektrum chwastów dwuliściennych i miotłę zbożową. Wygodnym rozwiązaniem jest zastosowania rozwiązań gotowych i kompletnych np. SunPak. Zestaw handlowy spełnia wszystkie wymogi stawiane przed wiosennym zabiegiem, dodatkowo może być aplikowany w innych gatunkach zbóż ozimych.
- Skuteczne zwalczanie chorób — pszenica ozima pomimo dużej odporności genetycznej na choroby wymaga zastosowania skutecznych technologii dostosowanych pod kątem ekonomiki do planowanego poziomu plonowania. W celu pełnej ochrony podstawy źdźbła, liści i kłosa przed licznymi chorobami zaleca się wykonać trzy zabiegi fungicydowe określane w praktyce rolniczej T1, T2 i T3.
- Nawożenie mineralne — azot uznawany jest za najważniejszy składnik pokarmowy odpowiedzialny za kształtowanie ilości plonu handlowego. W przypadku nawożenia mineralnego nie można ograniczać się tylko do dostarczania uprawą N, w nawożeniu trzeba uwzględnić również bilans pozostałych makro i mikroelementów w ilościach odpowiadającym potrzebą pokarmowych. Ważną rolę w nawożeniu pełnią nawozy dolistne ALFA Makro i ALFA Mikro, które są ważnym uzupełnieniem doglebowej aplikacji nawozów.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski