Kuchnia japońska - co na ten temat wiedzieć trzeba?
Kuchnia japońska cieszy się sporym wzięciem. Dużo słyszy się, bądź czyta w prasie, internecie, różnorodne ogłoszenia o zamówieniu sushi, czy ramenu. Czym się wyróżnia ta kuchni i co więcej warto o niej wiedzieć?
Jaka jest kuchnia japońska?
Przede wszystkim zdrowa. Polecana dla osób, które chcą się dobrze odżywiać. W tej kuchni przeważają owoce morza, świeże ryby i warzywa. Japończycy zaś znani są z długowieczności i szczupłej budowy ciała. Soja oraz ryż są podstawą ich dań. Znajdują się w m.in. w sushi, czy tofu.
Czym się charakteryzuje kuchnia japońska?
Wyróżnia się owocami:
Większość dań japońskich przyrządzana jest z:
A także z owoców morza, takich jak:
Klasyczny posiłek japoński złożony jest z miski ryżu, marynowanych warzyw, zupy miso oraz mięsa albo ryb. Japończycy wykorzystują oprócz tego do swoich owoców morza. Te z kolei są podstawowymi składnikami sushi. Kuchnia japońska znana jest z wielu odmian ryżu, które dodawane są do ciastek ryżowych, sake. Posiadają również specjalny makaron. Używają soi do przygotowania past, które później służą np. za marynatę do ryb. Z soi robią też tofu, czyli twaróg - specjał wegetarian.
Sushi - co to takiego?
Mało kto nie słyszał o tym przysmaku. Historia sushi jest bardzo interesująca. Dawniej sushi wykorzystywane było do konserwowania owoców morza oraz ryb. Obsypywane je ryżem, a następnie zakopywano głęboko w ziemi. Mogły tam leżeć przez okres nawet kilku miesięcy. Współczesna wersja sushi zawdzięczana jest Hanaya Yohei. To on jako pierwszy podał Japończykom ryż doprawiony octem ryżowym. Potraktował to jako przekąskę pomiędzy jednym a drugim spotkaniem. Aktualnie cieszy się ona dużym wzięciem, znana jest na całym świecie. Sushi robione jest z owocami, krewetkami, grzybami shiitake, tofu, czy innymi ulubionymi dodatkami.
Jedzenie japońskie - ramen
Nie ma jako takiej definicji tej potrawy. Jest natomiast bardzo popularna w ostatnich latach. Na danie składają się bulion i makaron. Pozostałe składniki są inwencją/ fantazją kucharza. Japończycy spożywają ramen podobny do polskiego rosołu, czyli klarowny. Ale znajdują się też miłośnicy gęstego, zawiesistego bulionu, który oblepia makaron. Dostępne są wersje na słono oraz pikantne. W Polsce ramen zjeść można w restauracjach orientalnych. Japońskie jedzenie przygotowywane jest tak, by klient, który je spożywa, czuł się jak w Japonii.
Podsumowując, kuchnia japońska jest bardzo ciekawa i godna uwagi. Warto spróbować potraw, które oferuje. Mało kto nie zakocha się w jej daniach, kiedy ich spróbuje. Jeżeli nie ma możliwości pójścia do wyspecjalizowanej w tym temacie restauracji - można zamówić dania bezpośrednio do domu. Wcześniej warto przejrzeć propozycje kilku firm, by wybrać najlepszą, z pochlebnymi opiniami. Jeśli w okolicy nie ma możliwości dowozu - zawsze można przygotować potrawy osobiście. Efekt końcowy na pewno będzie smaczny.
Informacje dodatkowe
Jeżeli szukasz więcej informacji, sprawdź https://goldsushi.pl/ - zobacz menu restauracji Gold Sushi
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski