Dzieci z Będzina poznają smaki świata i tworzą talerz zdrowego żywienia

2 min czytania
Dzieci z Będzina poznają smaki świata i tworzą talerz zdrowego żywienia


Wiewiórki z Przedszkola nr 13 w Będzinie odkrywały smaki świata i tajniki zdrowego odżywiania podczas wyjątkowych warsztatów w miejskiej bibliotece. Kreatywność i nauka poszły tu w parze, a mali uczestnicy wrócili do przedszkola z własnoręcznie przygotowanymi „Talerzami zdrowego żywienia”.

  • Warsztaty kulinarne dla dzieci w Bibliotece Miejskiej w Będzinie
  • Będzińskie dzieci tworzą własne talerze zdrowego żywienia

Warsztaty kulinarne dla dzieci w Bibliotece Miejskiej w Będzinie

W oddziale dla najmłodszych czytelników Biblioteki Miejskiej w Będzinie odbyło się spotkanie pełne smaków i ciekawostek. Grupa dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 13, nazywana przez organizatorów „wiewiórkami”, miała okazję poznać niezwykłe potrawy z różnych zakątków globu. Inspiracją do zajęć była książka Pauliny Wierzby „Co jedzą luzie?”, która prezentuje aż 50 niecodziennych dań spożywanych przez ludzi na całym świecie.

Dzięki tej lekturze maluchy mogły poszerzyć swoje horyzonty i dowiedzieć się, jak różnorodne są tradycje kulinarne innych narodów. To nie tylko zabawa, ale także wartościowa lekcja tolerancji i otwartości na świat.

Będzińskie dzieci tworzą własne talerze zdrowego żywienia

Podczas warsztatów dzieci nie tylko poznawały egzotyczne smaki, ale też uczyły się zasad prawidłowego odżywiania. Pod okiem prowadzącej powstały „Talerze zdrowego żywienia” – nowoczesna koncepcja opracowana przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, która zastępuje tradycyjną piramidę żywieniową.

Model ten dzieli talerz na trzy części: połowę zajmują warzywa i owoce, a po jednej czwartej przypada na produkty zbożowe oraz białkowe. Taka proporcja ma pomóc najmłodszym zrozumieć, jak komponować dobrze zbilansowane posiłki.

Dzieci wykazały się ogromnym zaangażowaniem i kreatywnością, samodzielnie układając składniki na swoich talerzach. Efekty swojej pracy zabrały ze sobą do przedszkola, by tam dalej promować zdrowe nawyki żywieniowe.

Spotkanie w bibliotece pokazało, że nauka może być fascynującą przygodą, a poznawanie smaków świata to doskonała okazja do rozwijania ciekawości i szacunku wobec innych kultur już od najmłodszych lat.

Wg inf z: MiPBP w Będzinie

Autor: krystian